Aletli Pilates de amaç güç kazanmak, denge merkezini postür bozukluklarını düzeltmek vücudu kendi sınırları içinde doğru şekilde esnetmek, ve tüm bunlar esnasında doğru nefes, doğru tempo, odaklanma ve akıcı hareket ilkelerine sadık kalmaktır. Derslerde dengeli bir bütünlük olmalıdır; çünkü, amaç belirli kas gruplarını şişirmek ya da büyütmek değil, esnetip uzatarak kuvvetlendirmektir.

Aletli Pilates de amaç tüm vücudu çalıştırmaktır. pilates de bazı kas grupları sabitlenerek bazıları da hareketli çalışır. Kişi aletli pilates yaparken vücudun kuvvet merkezini de kullanır, böylece aslında kollarıyla bantları çekerken ya da bacaklarıyla footbarı iterken sadece tek bir kas grubuna yüklenmemiş olur. Vücuttaki tüm kas grupları aynı anda ve hemen hemen eşit düzeyde çalışır ve güçlenir. Bu aletli pilatesi diğer egzersiz türlerinden ayıran en önemli özelliktir. Bu özellik sayesinde pilates aletleri normal hayattaki aktivitelere de en benzer egzersizlerin (fonksiyonel egzersizlerin) yapılmasını sağlar. Aletli pilatesin bir diğer özelliği de yatarak uygulanan hereketlerde yerçekiminin etkisini azalttığı için kuvvet olarak zayıf kişilerin dahi birçok egzersizi yapabilmesini sağlamasıdır. Egzersizler sırasında eklemlere az yük biner ve kişi güçlenerek normal hayattaki fizyolojik hareketleri yapabilmeye başlar.
Aletli pilates her geçen gün geliştirilmekte ve çok yönlü kullanım sunar hale gelmektedir. Rehabilitasyon merkezleri için tasarlanan sadece fizik tedavi amaçlı kullanılan modeller de bulunmaktadır. Ayrıca büyük ve küçük Box’lar, tutacak seçenekleri, hamile pilatesi için kullanılan özel aparatı ve jump board (sıçrama tahtası) ile de zenginleştirilmiştir. Özellikle jump board reformera eklendiğinde yine yerçekiminin etkisi azaltılıp üzerinde pek çok yatay sıçrama egzersizi uygulanmaktadır. Jump board ile çok eğlenceli ve faydalı pilates dersleri yapılmaktadır.

Aletli Pilates Egzersizlerinin Faydaları Nelerdir?
Aletli pilates; genel direnç, esneklik, koordinasyon ve denge dâhil pilatesin en bilindik faydalarının tümünü bir arada sunar. Bunun karşılığında bu aletler, daha iyi duruş, zarif, etkin hareket ve çoğu insan için sırt ağrısı gibi fiziki dengesizliklerle ilişkili ağrılardan arınma gibi günlük yaşamda ihtiyaç duyulan gelişmelere öncülük eder. Direnç geliştirme ve Pilates denildiğinde; en önemli kasları oluşturan Pilates enerji merkezi kasları en önemlileridir. Düz karınlar, güçlü sırtlar, sert kalçalar ve basenler tüm bu etkinin sonuçlarıdır. Aletli pilates kuvveti artırırken esnekliği artırmak için geniş kapsamlı hareketlerin mükemmel yapılmasını sağlar. Vücudu egzersiz sırasında gererek uzatır ve bu uzunluğu sürdürmek için bedeni eğitir. Direnç egzersizleriyle güçlü kemikler inşa etmeye yardımcı olacak yeterli direnç ve hareket çeşitliliği sağlar. Aletli pilates ile eksantrik kas sıkışma egzersizleri yapılabilir. Bu egzersizde kas bir kuvvete direnirken uzatılmaya çalışılır.
Kifoz (Kamburluk) ve Pilates
Sırt ve bel ağrılarının önemli sebeplerinden biri olan kifoz , özellikle çocukluk çağında kendini gösteren, skolyoz dışında görülen bir diğer önemli bir omurga eğriliği veya ( kifoz ve pilates ) bozukluğudur. Halk arasında kamburluk olarak bilinen hastalık dorsal ve lumbar olmak üzere iki tipi vardır.
Skolyoz, omurganın göğüs (thoracic) veya bel (lumbar) bölgelerinde görülebilen, yana doğru eğriliğidir.
Skolyoz tek başına olabileceği gibi “kifoz” ile beraber görülebilir. Bu durumda hastalık “kifoskolyoz” olarak adlandırılır.
Kifoz, sırttaki kamburluktur. Kifoz değişik nedenlerle gelişir. Gevşek bir bicimde oturma, yürüme, kötü duruş pozisyonu (bilgisayar ve televizyon karşısında uzun süre sabit ve uygun olmayan şekilde oturma) omurgada ki bağları gerer ve bu da zamanla omurganın doğal eğiminin artmasına neden olur. Omurlar arasında kaynamalar, yapışıklar çocuk büyüdükçe ilerleyen kamburluklara neden olur. Bu tür kamburluklar çok hızlı ve ciddi bicimde artarlar. Cerrahi müdahale ilerlemeyi engelleyebilir ama genellikle boy kısalığı kaçınılmazdır. Kifoz’da ağrı nadir olarak görülür. Bu durumda karın, sırt ve bacak adalelerini tablonun ilerlemesine engel olur. Yapılan pilates egzersizleri ile “sınırlıda” olsa düzelme sağlar. (Kifoz ve pilates)

Pilates Ne Sıklıkla Yapılmalı?
Genelde haftada en az iki kez yapmayı tavsiye ediyoruz. Yerçekimiyle savaşan bir egzersiz şeklidir. Vücudun sarkmasını engeller. Bu şekilde pilates bir anti-aging (yaşlanmayı önleyici) egzersiz olarak değerlendirilebilir. Pilateskifozun azaltılmak ya da ilerlemesini durdurmak amacıyla yıllardır uygulanmaktadır. (kamburluk ve pilates)

Duruş Bozukluğu ile Kifoz Arasındaki Fark Nedir?

Bazı kişiler alışkanlık olarak kambur dururlar. Bu kişilerin kifoz hastalarından farkları istediklerinde dik durabilmeleridir. Röntgen açı ölçümleri de normale yakın çıkar (genelde 60 derecenin altında). Bazı ağır sporlarda artan göğüs kafesi hacmi ve kas kitlesinin omurgayı öne çekmesi ya da ergenlik çağındaki kızlarda gelişmekte olan göğüsleri gizleme gayreti duruş bozukluğu sebebi olarak düşünülür. Duruş bozukluğu zaman içinde esnekliğini yitirebilir. Zaman içinde koltuğa yığılarak kambur oturmaya ve kambur yürümeye bağlı olarak omurga çevresi bazı bağlar kısalarak kifoz hastalığına dönüşebilir. Bu kişiler isteseler de dik duramazlar. Bu kifoz hastalığına dönüşüm olarak düşünülebilir

Kifoz Önlenebilir Mi? Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Kifozun önlenebilmesine yönelik egzersizler genelde duruş bozukluğuna bağlı kifoz ya da erken dönemde Schuerrmannkifozu için geçerli olabilir. Kısa olan karın, göğüs ve bacak kaslarının uzatılması; omurga çevresi kasların güçlendirilmesi ana prensiplerdir. Kemik erimesine bağlı omurga kırıkların oluşmasını engellemek ya da kırık omurların daha fazla çökmesini durdurarak yaşlılarda kifoz oluşumu engellenebilir. (kamburluk ve pilates)